Η αρχική μορφή της κανέλλας μοιάζει με ένα “στρουφιγμένο πουράκι”, χρώματος ανοιχτού καφέ και προέρχεται από τον φλοιό ενός δέντρου του γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum), που κατάγεται από την Ινδία.
Η κανέλλα είναι φυτό δενδρώδες, από τα πιο αρχαία στον κόσμο μας. Λέγεται αλλιώς και κιννάμωμον (γλυκό ξύλο) από την ομώνυμη ελληνική λέξη που χρησιμοποιούσε ο Θεόφραστος.
Είναι δένδρο αειθαλές και το ύψος του μπορεί να φτάσει από 6 έως 10 μέτρα, ενώ στην άγρια μορφή του μπορεί να φτάσει και τα 17. Ο κορμός του είναι χονδρός με διάμετρο από 30-60 εκατοστά, ο φλοιός του, που αποτελεί και τη δρόγη του, είναι σκληρός και γκριζωπός, ενώ τα κλαδιά του δένδρου γέρνουν προς τα κάτω.
Χρήσεις: Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική ως καρύκευμα και αρωματικό υλικό, όσο και στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή της σοκολάτας, καθώς και σε συνταγές για μηλόπιτες, λουκουμάδες, κουλούρια κανέλας κ.ά. Πολύ συχνά προστίθεται σε διάφορα σκευάσματα, όπως πικάντικες καραμέλες, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα και λικέρ, για να τα αρωματίσει. Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης και σε πιάτα με κοτόπουλο, χοιρινό ή αρνί, ιδίως όταν ψήνονται σε μορφή κοκκινιστού.
Ιδιότητες: Οι πολυφαινόλες που διαθέτει η κανέλα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της γλυκόζης, της ινσουλίνης και τον ρυθμό του μεταβολισμού των λιπιδίων ενώ βοηθούν και στη βελτίωση της φλεγμονής σε κυτταρικές καλλιέργειες. Ακόμη, αποτελεί πλούσια πηγή μαγγανίου, το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό μας, φυτικών ινών, σιδήρου καθώς και ασβεστίου.
Χρήση: Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της υπέρτασης, τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, για τους πονοκεφάλους, τις κράμπες, τους πόνους της περιόδου και του στόμαχου, ενώ έχει θετική επίδραση στο έλκος του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου. Ακόμη βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στον ανθρώπινο οργανισμό.